Какъв е произхода и значението на “Поклонението към Мария / Мадоната /”? 5 Част

Изобразяването на Мария с детето Исус.

В Египет, Изис е била почитана като една от най-великите богини. Тя обикновенно е била изобразявана като седяща на трон “държаща детето Хорус“ или е изобразявана като майка, кърмеща своя син Хорус , за които тогава и официалната теология , и популярната вяра казват, че са идеалните майка и дете!” (Encyclopedia Britannica, 15th ed.). От Египет, почитането-боготворенето-на Изис се разпространило в Гърция и Рим, където тя била наричана Стела Марис (звездата на морето), закрилницата на мореплавателите и “небесната царица” (The Gods of the Egyptians, Budge, стр. 218). Храм на Изис е имало на Ватиканския Хълм – там където сега се намира храмът Свети Петър (The Paganism in Our Christianity, Weigall, стр. 128-129). Много библеисти отбелязват, че “култът към Изис е повлиял върху християнската Дева Мария. (Jordan, стр. 137) и че е ясно, че са пренесени някои от нейните атрибути върху Дева Мария!… Картини и скулптури където Изис е представена по време на кърмене на своето дете Хорус са изградили основата за нарисуването на известната картина: Мадона и дете (Budge, стр. 220).

Много от еретизма на Християнската църква е предизвикан от идеи и вярвания свързани със старите богове на Хетейците, Египтяните, Гърците, Римляните и други езически народи, които „покръстените“ след 321 г. християни желаели да приобщат към новата си вяра. ( Ibid ) В части от Египет през 400 г от новата ера, “ Дева Мария и Христос заемат мястото на Изис и Хорус и Божията майка, или майката на боговете вече не и с името Изис, а с името Мария” (Ibid., стр. 221). Ето как боготворенето на Мария става бързо част от така образувалото се ново християнство, като смесица от езически вярвания, сказания, традиции, празници и ритуали. Компромисите с Божията воля и смесването на църквата със света вече става реален факт. И така боготворенето на Мария навлиза църквата заедно с новопокръстените езичници, които донасят старата богиня със себе си, заедно с всички нейни титли!

Библейската връзка

В Библията четем, че Израиляните – включително и цар Соломон – се обърнали от Господ към Валаам и Ашера или Астарта (Съдии 2:11-13; 10: 6; І Книга на Царете 11:1-11 В Българската Библия-ІІІ Книга на Царете същата глава и стихове!) ), чиито ритуали включвали храмова проституция (ІІ Книга на Царете 23:6-7; В Българската Библия-ІV Книга на Царете същата глава и стихове!). Библията говори за жени, които развяват воали към статуите на тези богини, които били поставени в Божия Храм (ІІ Книга на Царете 21: 1-7; 23:6-7 В Българската Библия-ІV Книга на Царете същата глава и стихове!). Историците коментират, че “Ашера е великата майка богиня на Ханаанците, известна като Господарката Ашера на Моретата” (Jordan, стр. 30-31). Библията ясно показва връзката между Астарта с Вавилонската богиня Иштар, Финикийската Астрате и Гръцката – Афродита – богини на плодородието чието богослужение тогава също включва и храмова проституция ( Виж The Oxford Companion to the Bible). Иштар е била най-важната богиня в стария Среден Изток-специално Вавилон и Ниневия. Тя е била богинята на войната и секса. Тя е била наричана “Царицата на вселената” и “ Световната господарка”, също и “ защитницата на проститутките и патрона на баровете” (New Encyclopedia Britannica). Култа към нея, който е включвал и храмова проституция, е бил много разпространен и популярен (ibid.) Иштар е била също почитана като Инанна-богиня на любовта и войната и наричана “Небесната Царица” (Dictionary of God and Goddess, Devils and Demons, Luker).  Друга Ханаанска и финикийска богиня е била Анат-богиня на плодородието и сестра на Валаам, и дъщеря на бога слънце. Още е била наричана “ Планинската лейди”… майка на боговете… небесната царица… девицата Анат” (Jordan, pp. 18-19). Библията и историята са пълни с примери и показват, че Израиляните и отклонилата се след 321 г. църква са възприели поклонението на богинята майка, заедно с нейните титли от езическите си съседи.

Днес при поклонението на Мария няма храмова проституция, но блудството в случая не е плътско, а духовно, нещо което Бог изключително мрази, защото е отхвърлен първия и единствен ходатай между Него и хората – Господ Исус, а пред Сина е поставена Мария в духовна позиция, която никога не и е принадлежала нито ще и принадлежи! Никога жена не може да бъде първосвещеник на човечеството! Първосвещеника е господ Исус, а всеки следващ под неговото управление като глава е мъж, а не жена / прочети извода накрая и се информирай за Божията воля и ред на духовна власт в Библията!/ Ако Бог Отец имаше нужда от жена ходатай между Него и човеците щеше да даде женско тяло на Сина, което обаче е невъзможно предвид непроменимата Божия воля за ред в духовната власт – главата!

Следва – Какъв е произхода и значението на “Поклонението към Мария / Мадоната /”? 6 Част

Относно автора

Оставете коментар